Všeobecné informace o dřezech

Jak vybírat kuchyňský dřez


Kuchyňský dřez je bezesporu základním a nejpoužívanějším prvkem každé kuchyně. Podle statistik až 80% úkonů v kuchyni se točí okolo dřezu.

Dřez neslouží pouze jako mycí centrum. Tuto funkci už z velké části přebraly myčky nádobí. Slouží ale také jako prostor, kde očišťujeme a krájíme potraviny, odkládáme kuchyňské nádobí potřebné k přípravě pokrmů, sléváme vodu z hrnců a v neposlední řadě likvidujeme kuchyňský odpad. Proto bychom výběru vhodného kuchyňského dřezu měli věnovat náležitou pozornost, abychom v dnešní rozmanité nabídce na trhu zvolili správně.

Neměli bychom vybírat dřez jen podle designu, ale  také podle očekávané funkčnosti. Jiné potřeby bude mít svobodný mládenec, který se stravuje v restauracích a jiné čtyřčlenná rodina stravující se doma. Existuje několik základních bodů, na které je dobré se při výběru kuchyňského dřezu zaměřit:

Velikost dřezu, vaničky a odkap

Tyto vlastnosti budou zřejmě nejzásadnější pro výběr kuchyňského dřezu. Dřezy jsou vyráběny nejen v různých tvarech, ale i v rozličných velikostech. Škála je široká, od malých jedno dřezů a až po maxi dvou dřezy s odkapem. Velikost dřezu je určitě třeba vybírat ve správném poměru k velikosti kuchyňské linky a zároveň také s přihlédnutím k praktičnosti. Z tohoto hlediska jsou dřezy rozděleny do několika kategorií:

Jednodřezy – jsou čtvercového, obdélníkového nebo kulatého tvaru bez odkapu a další vaničky. Tyto dřezy mívají někdy zadní plochou pro instalaci vodovodní baterie, dávkovače saponátu anebo tlačítko pneuspínače drtiče odpadu. Dřezy bez této zadní plochy jsou v sortimentu také a montáž výše zmíněných instalací je realizována přímo do kuchyňské desky.

Tyto dřezy jsou vhodné v kuchyni, která je rozměrově velmi malá popřípadě tam, kde uživatel/é v kuchyni netráví mnoho času a stravují se převážně mimo domov, případně je domácnost vybavena myčkou nádobí.

Jednodřezy s vaničkou (popřípadě dvoudřezy) – platí totéž co pro jednodřezy. Výhodou přídavné vaničky je možnost přípravy potravin a jejich oplachování a odkládání do menší vaničky. Typickým příkladem je příprava salátů, kdy se zelenina zbavuje slupek v hlavní vaničce a následně se omývá v napuštěné menší vaničce. Odpad, nejen ze zeleniny, může být poté rozdrcen v drtiči odpadků přímo v hlavní vaničce. Z příslušenství lze využít různé druhy odkapových misek.

Jednodřezy s odkapem – najdou uplatnění v kuchyni, kde není myčka na nádobí, nebo se používá, ale nádobí se občas umývá i ve dřezu. Odkapová plocha se snadno udržuje a snese mnohem více než kuchyňská deska. Zároveň lze z příslušenství využít krájecí desku ať ze dřeva, plastu nebo ze skla.

Jednodřezy (popřípadě dvoudřezy) s odkapem a vaničkou – představují komplexní mycí centrum s prostorem pro manipulaci s potravinami. S využitím chytrých doplňků jako je krájecí deska, cedící miska a jiné, proměníte kuchyňský dřez ve všestranného pomocníka. Navíc velké vaničky dřezů usnadní manipulaci s velkými a objemnými hrnci či plechy. Tyto dřezy se hodí pro početnější rodiny, kdy v kuchyni tráví jejich majitele více času přípravou potravin.

Do všech typů dřezů lze bez problémů nainstalovat drtič kuchyňského odpadu, který velmi usnadní čištění potravin a likvidací zbytků.

I když to na první pohled tak nevypadá, důležitá je hloubka dřezu. Ta bývá u řady dřezů nedostatečná, přibližně jen 15 cm, v některých případech i méně. Týká se to především dřezů v nižších cenových relacích. Má-li však dřez správně plnit svou funkci a praktičnost, hloubka by měla být 18 – 20 cm.

V neposlední řadě zkontrolujte rozměry dřezu celkově. Výrobci ve snaze nabídnout co nejlevnější dřez v daném materiálu, zmenší velikost vaničky a odkapu a nabídnou dřez za bezkonkurenční cenu. Na fotografii vypadá dřez standartně, ale po rozbalení můžete být nemile překvapeni malými rozměry.

Materiál kuchyňského dřezu

V nabídce materiálů, ze kterých jsou kuchyňské dřezy vyráběny najdeme dřezy nerezové, granitové, křemenné, keramické, SMC kompozitní, smaltované a plastové. Každý z materiálů má své specifické vlastnosti a výhody. V dnešní době jsou nejprodávanější nerezové a granitové dřezy. Obecné informace o jednotlivých materiálech se dočtete v samostatných sekcích:

Typ montáže dřezu

Dalším bodem při výběru je typ montáže a způsob uchycení. Dřezy je možné umístit na desku (horní montáž / přesahový), v rovině s deskou (integrovaný), nebo pod desku (spodní montáž). Některé dřezy lze instalovat všemi uvedenými způsoby, ale většina dřezů je vždy určena standardně pro jeden vybraný způsob montáže.

Přepad, odtok, sifon a excentrické ovládání

Pozor na přepad! I když to můžu vypadat, že je to samozřejmost, né všechny dřezy, které se u nás prodávají mají přepad.  Tato chybějící drobnost pak může mít neblahé následky v podobě vytopené kuchyně. Nehledě na to, že s největší pravděpodobností tyto dřezy nejsou ve shodě s evropskými normami (nenesou označení CE) a neměly by se v prodeji vůbec ukázat!

Výpusť je u dřezů řešena buď manuálním ovládáním, nebo je ovládána excentrem. Ne u všech dřezů je však výpusť již součástí balení a je třeba ji dokoupit zvlášť. Více viz Dřezová výpusť, excentr a sifon.

Výrobce a obchodní značka

Dnešní trh je nasycen velkým množstvím výrobců a jejich značek, počínaje renomovanými firmami až po neznámé či nově vznikající. Nově začínající výrobci, mohou nabízet stejně kvalitní dřezy a třeba i za lepší cenu, než ti již déle na trhu působící. Taktéž jeden výrobce může pro různé regiony světa (ale i Evropy) nabízet dřezy pod jinou obchodní značkou. Nezřídka se proto setkáte se stejným designem, ale jinou obchodní značkou, cenou a zárukou.

Pro výběr toho správného kuchyňského dřezu můžete využít našeho průvodce výběrem dřezu.

Internetový obchod kuchynsky-drez.cz provozuje firma EU Store s.r.o. IČ: 03242897, DIČ: CZ03242897
se sídlem Třebovická 5080 / 41, 722 00 Ostrava - Třebovice.
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ostravě, oddíl C vložka č. 59637.
Copyright ©2017 EU Store s.r.o. |DB258 337ms | Právní doložka